Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel DAF YA 126 "Wep" # Artitec 387.165

DAF YA 126 "Wep" # Artitec 387.165

€38,99
op voorraad
De DAF YA 126 "Wep" is een tactisch voertuig in dienst geweest van de Koninklijke Landmacht van 1953 tot 1989. Dit is een kant-en-klaar model schaal 1:87 met veel details.
Toys & More.
 • Voor 14.00 besteld, morgen in huis.
 • Avondlevering mogelijk.
 • Klantenservice: 06-30255550
 • Levering uit eigen voorraad.
Beschrijving

Als u op zoek bent naar een authentiek, nauwkeurig en gedetailleerd model van de DAF YA 126 dan bent u bij Toys & More aan het juiste adres. De kant-en klare voertuigen uit de modelbouw serie Koninklijke Landmacht zijn zeer realistisch weergegeven.

 

De DAF YA 126, wapendrager beter bekend als WEP, 1-tonner is een 4-wiel aangedreven legervoertuig met een unieke aandrijving, de zgn. H-aandrijving en hij weegt 3350 Kg (leeg).  Hij heeft als krachtbron een Hercules 4,62 liter, 6-cilinder in-lijn motorblok met zijkleppen. De DAF YA 126 kreeg de naam wapendrager afgekort als "Wep" omdat hij als zodanig ontworpen is ter vervanging van de Dodge weaponcarrier, Dodge WC.

De DAF YA 126 is er in 3 verschillende basisuitvoeringen:

 • Wapendrager
  Om 6 manschappen met plunjebalen of een andere lading te transporteren.
  De wapendrager heeft een linnen, canvas, of pvc huif over de achterbak.
 • Ambulance
  Deze hard-top uitvoering is groter ten behoeve van het vervoer van 4 brancards. Deze auto is dus ook 50 centimeter langer dan andere uitvoeringen.
  Zeer luxe uitvoering: deze heeft verwarming.
 • Radiowagen
  De achterbak heeft ook een hard-top maar dezelfde "kleine" afmetingen als de wapendrager. Hierin onderscheiden we de FM- en de EZB-wagens, deze verschillen iets van bak.

Bij de invoering van het voertuig was door gewijzigde strategische concepten geen taak meer weggelegd voor zijn oorspronkelijke rol als wapendrager. Het voertuig werd daarom vaak ingezet voor algemene dienst en feitelijk waren er teveel. Een groot gedeelte verdween daaarom ook in de MOB-complexen en kwam er alleen nog uit voor mobilisatieoefeningen (o.a. oefening Donderslag) of ter vervanging van afgeschreven exemplaren.

Bij de Verbindingsdienst werden ze gebruikt als radiowagen op bataljon en brigadeniveau maar in de standaard uitvoering met canvas huif. Begin jaren 70 trad de modernisering van de Verbindingsdienst in werking door invoering  van gestandariseerd materieel ter vervanging van de tot dan toe voornamelijk Amerikaanse en Engelse communicatieapparatuur. De Verbindingsdienst kreeg beschikking over telex, telefonie via straalverbindingen en radiocommunicatie met groot vermogen.
 
 
Dit is een kant-en-klaar schaalmodel van de DAF YA 126 "Wep" schaal 1:87 met zeer veel datails.