Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel Centurion Mk V Gevechtsklaar # Artitec 387.159

Centurion Mk V Gevechtsklaar # Artitec 387.159

€36,99
op voorraad
Dit is een kant-en-klaar model schaal 1:87 met veel details.
Toys & More.
  • Voor 14.00 besteld, morgen in huis.
  • Avondlevering mogelijk.
  • Klantenservice: 06-30255550
  • Levering uit eigen voorraad.
Beschrijving

Dit model van Artitec is gemaakt van resin schaal 1:87 / HO.

 

Als u op zoek bent naar een authentiek, nauwkeurig en gedetailleerd schaalmodel dan bent u bij Toys & More aan het juiste adres. De kant-en klare voertuigen uit de modelbouw serie Koninklijke Landmacht zijn zeer realistisch weergegeven. Dit model is gemaakt van kunststof schaal 1:87.

De ontwikkeling van de Centurion tank begon al in 1944 en men maakte gebruik van de ervaringen opgedaan in WOII. Het kanon moest tenminste dezelfde doeltreffendheid hebben als het 88 mm kanon van de Duitse Tiger I, de snelheid was minder belangrijk dan de manoeuvreerbaarheid en de terreinvaardigheid, en de bepantsering moest bestand zijn tegen een treffer van het Duitse 88 mm kanon. De productie van het prototype vond plaats in 1945. De eerste exemplaren kwamen net na het einde van de oorlog in Europa beschikbaar voor beproeving te velde.

De Centurion beschikte over een goede bepantsering, een uitstekend en bovendien gestabiliseerd kanon en goede terreinvaardigheid. De zwakke kanten van de Centurion waren de geringe snelheid en de kleine actieradius, terwijl later de technische betrouwbaarheid steeds meer een probleem ging vormen.


Van 1953 tot 1985 zijn er 592 Centurion tanks in dienst geweest bij de Koninklijke landmacht. De eerste tanks van het type mk3 en mk5 hadden een 20 ponder kanon later zijn er 343 uitgerust met 105mm kanon.Ook zijn er 17 Centurions omgebouwd tot bruggen leggende tank (schaarbrug) en 17 stuks tot dozertank.De tank was uitgerust met een Rolls Royce Meteor 12 cilinder benzine motor en had een snelheid van 35 KM per uur.
In 1970 werd begonnen de Centuriontank te vervangen door de Leopard 1 tank, echter vanwege een aantal mobilisabele tank eenheden  (Centurion) werd besloten te wachten met de vervanging bij 101 Tankbataljon  vanwege de opleiding en training Centurion voor de mobilisabele eenheden. Het heeft nog tot 1983 geduurd voordat bij 101 Tankbataljon de Centurion werd vervangen door de Leopard 1.Artitec ready-made modellen zijn met de hand vervaardigd uit resin en geëtste metalen onderdelen.